SİLAH RUHSAT ÇEŞİTLERİ
1- Silah Taşıma Ruhsatı
Can güvenliği nedeniyle taşıma ruhsatı
Mesleği nedeniyle taşıma ruhsatı
Kamu görevlisi olması nedeniyle taşıma ruhsatı
Emekli kamu görevlisi olması nedeniyle taşıma ruhsatı
2- Bulundurma Ruhsatı
Meskende bulundurma ruhsatı
İşyerinde bulundurma ruhsatı
3- Yivli av tüfeği bulundurma ruhsatı
4- Yivli av tüfeği taşıma ruhsatı
SİLAH BULUNDURMA VE TAŞIMA RUHSATI İÇİN İSTENECEK BELGELER
Tüm silah Ruhsatları İçin 21 yaşını doldurmak gerekli olup,
Silah Taşıma Ruhsatı İçin istenen genel belgeler;
Silah taşıma veya bulundurma ruhsatı talep eden herkes, ikamet ettiği yer valiliğine (yetki devri yapılmış ise Kaymakamlığa) aşağıda belirtilen belgelerle müracaat ederler.
1- İl Jandarma Komutanlığına Valilik havaleli hitaben yazılmış dilekçe. ( Dilekçede açık bir şekilde ne iş yapıldığı, ruhsat talep eden kişinin unvanı, silahı nereden alacağı, Örn: M.K.E. Kurumundan veya bir başka şahıstan )
2- Nüfus cüzdanı aslı ve sureti. (Nüfus cüzdanı aslı mürecaat esnasında aranacak, diğer belgelerle birlikte karşılaştırma yapıldıktan sonra ilgiliye iade edilecektir. Nüfus cüzdanında vatandaşlık numarası bulunmayanlardan vatandaşlık numarası istenecektir.),
3- 4 adet renkli fotoğraf.
4- Silah ruhsatı istek formu.
5- Adli sicil ve arşiv kaydı.
6- Doktor raporu. (Devlet hastanesi veya Vakıf Hastanesinden alınmış)
İşyerinde bulundurma ruhsatı talep edenlerden yukarıda belirtilen belgelere ilaveten işyeri ruhsatı ile ortaklık veya şirket söz konusu ise yetkili kurul kararı veya muvafakat talep edilecektir. Yetkili idarelerce ruhsatlandırılmış kahvehane, lokanta, içkili restoran, bar, pavyon gibi yerlerde işyerinde bulundurma ruhsatı talep eden kişiler hakkında, bu yerlerin nitelikleri itibariyle umuma açık oluşları ile işyerinin fiziki özellikleri dikkate alınarak, gerekli görülmesi halinde ilgili kurumların da görüşüne başvurularak ruhsat vermeye yetkili yer mülki amirliğince mahallinde sonuçlandırılacaktır. Bulundurma ruhsatı talep eden taşıma yetkisine haiz kamu görevlilerinden de ikametgâh belgesi istenecektir.
Silah ruhsatı için gerekli belgelerden fotokopi olarak kabul edilenlerin asılları görülerek onaylanacaktır.
Silah Bulundurma Ruhsatı İçin istenen genel belgeler;
1- İl Jandarma Komutanlığına Valilik havaleli hitaben yazılmış dilekçe ( Dilekçede açık bir şekilde ne iş yapıldığı, ruhsat talep eden kişinin unvanı, silahı nereden alacağı, Örn: M.K.E. Kurumundan veya bir başka şahıstan )
2- Nüfus cüzdanı aslı ve sureti.
3- 4 adet renkli fotoğraf
4- Silah ruhsatı istek formu.
5- Adli sicil ve arşiv kaydı.
6- Doktor raporu. (Devlet hastanesi veya Vakıf Hastanesinden alınmış)
7- İş yeri için bulundurma olacak ise (Silahın bulundurulacağı iş yerine ait Vergi levhası fotokopisi)
SİLAH TAŞIMA RUHSATLARI İÇİN İSTENEN BELGELER HARİCİNDE;
Can güvenliğinden dolayı alınacak olan silah ruhsatı için; Can güvenliğinin tehlikede olduğu veya olacağı gerekçesini açıkça belirten İl Jandarma Komutanlığına Valilik havaleli hitaben yazılmış dilekçe.
Tüm Şirketlerin Müracaatlarında İstenilen Belgeler:
1- İl Jandarma Komutanlığına Valilik havaleli hitaben yazılmış dilekçe ( Dilekçede açık bir şekilde ne iş yapıldığı, ruhsat talep eden kişinin unvanı, silahı nereden alacağı, Örn: M.K.E. Kurumundan)
2-Şirketin kuruluşunu ve hisseleri gösterir Ticaret Sicil Gazetesi
3-Şirket kuruluşu ile şu andaki faaliyet gösterdiği adresi arasındaki değişiklik var ise bu kararla ilgili olarak yayınlanan Ticaret Sicil Gazetesi
4-Şirketin unvan değişikliği var ise bu kararın yayınlandığı Ticaret Sicil Gazetesi
5-Şirket Ana Sözleşmesinin yayınlandığı Ticaret Sicil Gazetesi
6-Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerine ait İmza Sirküleri ( Anonim Şirketlerde)
7-Şirket ortaklarına ait İmza Sirküleri ( Limited Şirketlerde)
8-Yönetim ( Ortaklar ) Kurulu Kararı
9-Vergi Dairesi yazısı ( En son yıl tahakkuk ettirilmiş olacak)
10-Ticaret Odası faaliyet belgesi
11-Yerleşim yer belgesi
12-Nüfus Cüzdan Sureti
13-Nüfus Cüzdan Fotokopisi
14-Son bir yıl içinde çekilmiş 5 adet Fotoğraf
15-Ruhsatlı birinden devir alınması halinde devir alınacak silahın ruhsatının fotokopisi
16-Sigortalı işçi sayısından dolayı taşıma ruhsatı alacak olanlar 12 ay geriye gidilerek en az 50 işçi için her ay 30 ar günden bir yıl içinde toplam 18.000 gün prim ödendiğinin Sosyal Sigortalar Kurumundan alınacak belge ile tespit edilecektir.
Kamu Görevlilerinden Taşıma Ruhsatı Almak İsteyenlerden;
Görev Belgesi (Çalıştığı Birimden)
(Vali, Kaymakam, Hakim, Cumhuriyet Başsavcısı, Cumhuriyet Savcı, Polis. MİT Mensuplarından Cumhuriyet Savcılığından alınacak sabıka kayıt belgesi, ikametgâh ilmühaberi, Dr. Raporu istenmez)
Emekli Kamu Görevlilerinden Taşıma Ruhsatı Almak İsteyenlerden genel belgeler dışında;
Emeklilik Onayı, (Cumhuriyet Savcılığından alınacak sabıka kayıt belgesi istenmez).
Taşıma ruhsatı talep edenlerden görev belgesi; kamu görevlilerinin çalıştıkları kurumların mevzuatına göre yetkili birim amiri tarafından imzalanmış, mühürlü, tarih ve sayılı olacaktır. Belge tarihi ile müracaat tarihi arasındaki sürenin 30 günü geçmemiş olmasına dikkat edilecektir.
YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE GÖRE SİLAH TAŞIMA RUHSATI ALMAK İSTEYENLERDEN;
İSTENEN GENEL BELGELER DIŞINDA
Belediye Başkanı ve İl Genel Meclisi Üyelerinden;
Bu görevi yaptıklarına dair ilgili kurumdan alacakları yazı,
Sarı Basın Kartı Sahibi Basın Mensuplarından;
Sarı basın kartı sahibi olduklarına dair Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden alınacak resmi yazı, sarı basın kartı fotokopisi
Sarraf ve Kuyumculardan;
Ticaret ve Sanayi Odasından yazı ile yaptıkları işten dolayı vergi mükellefi olduklarını gösterir vergi dairesi yazısı.
Pilotlardan;
Hava yolu nakliye pilotu lisansına sahip yolcu ve para taşımacılığında görevli olduklarına dair kurumlarından alacakları yazı,
Büyük Toprak Sahiplerinden;
Arazi sahibi olduklarına dair vergi dairesinden alınacak vergi kayıt belgesi (Gerçek usulde vergilendirmeye tabi olduğuna dair), Ziraat odasından veya Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerinden alınacak üretici belgesi, Sahip oldukları toprak miktarını gösterir Tapu Müdürlüğünden yazı.
Büyük Sürü Sahiplerinden;
Sürü sahibi olduklarına dair küçük veya büyükbaş hayvan sayısını gösterir Vergi Dairesinden alınıcak vergi kayıt belgesi (Gerçek usulde vergilendirmeye tabi olduğuna dair), Ziraat odasından veya Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerinden alınacak üretici belgesi,
Müteahhitlerden;
Müteahhitlikten dolayı vergi mükellefi olunduğuna dair vergi dairesi yazısı, Yaptıkları faaliyetleri ile ilgili iş durum belgesi veya iş bitirme belgesi, Ortaklık veya şirket söz konusu ise bu durumu gösterir Ticaret sicil gazetesi ile bu işten sorumlu ortaklardan iki kişiyi geçmeyecek şekilde kimlerin ruhsat istediğine dair yetkili kurul kararı
Akaryakıt Bayilerinden;
İlgi kurum ile yaptıkları sözleşmenin onaylı örneği, vergi mükellefi olunduğuna dair vergi dairesi yazısı, Ortaklık veya şirket söz konusu ise bu durumu gösterir Ticaret sicil gazetesi ile bu işten sorumlu ortaklardan iki kişiyi geçmeyecek şekilde kimlerin ruhsat istediğine dair yetkili kurul kararı
Arıcılardan;
Meskun yerler dışında en az 100 adet fenni arılı kovan ile gezginci olarak bilfiil arıcılık yapan yetiştiricilerden ;
Ziraat odasından veya Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerinden alınacak Çiftçi belgesi, Kovan adedini belirtir Tarım İl veya İlçe Müdürlüğünden yazı, 100 Adet fenni arılı kovandan bir yılda elde edilen asgari miktar olan (1 kovan=20 kg x 100=2000 kg ürünün satış karşılığı olan Müstahsil Makbuzu (en fazla 12 ay öncesine ait olacak)
Avukatlar ve Noterlerden;
Avukatların bağlı oldukları Barodan alacakları üyelik belgesi, Noterlerden Adalet Bakanlığınca verilen Noterlik Belgesi.
Can Güvenliği Olmadığından Dolayı Taşıma Ruhsatı Almak İsteyenlerden;
Valiliğin verdiği emirle yapılan yeterli ve sağlıklı araştırma ve soruşturma sonunda zabıtaca düzenlenen "hayatının her an harici ve ciddi bir tehlikeye maruz bulunduğu ve şahsın durumu itibariyle alınacak bütün tedbirlere rağmen her zaman ve yeterince korunmasının mümkün olmadığını" kanıtlayan belge.
Yivli Spor Silahı Ruhsatı Almak İsteyenlerden;
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nden alınacak Sporcu Lisansı. (Yivli spor tüfek ve tabancası olarak kayıtlı bulunan bütün silahlara bulundurma ruhsatı verilir. Bu silahlar, atış poligonlarında veya atış müsabakaları ve antrenmanlarında ancak ruhsatı ile birlikte amatör lisansı beraberinde olmak şartıyla kullanılabilir).
YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE GÖRE SİLAH TAŞIMA RUHSATI ALABİLECEK MESLEK MENSUPLARINDAN;
Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ziraat Odaları ve Ticaret Borsalarında görevli meclis üyelerinden;
Halen bu görevi sürdürdüklerine dair bağlı bulundukları odadan alacakları yazı ve seçim tutanağı.
Dövize ilişkin işlemler yapmaya yetkili müesseselerin sahiplerinden;
Yapmış oldukları işten dolayı Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü'nden alacakları yetkili müessese olduklarını gösterir belge.
507 Sayılı Kanuna göre kurulmuş olan birlik, federasyon ve konfederasyon başkanları ile genel kurul üyelerinden;
Birlik, federasyon ve konfederasyon başkanlarından, Yönetim kurullarından alacakları yazı, genel kurul üyelerinden, seçildikleri birlik, federasyon veya konfederasyon yönetim kurulu başkan ve genel sekreterinin imzasıyla verilen çift imzalı genel kurul üyelik belgesi.
Köy ve mahalle muhtarlarından (istifa ederek ayrılanlar ile haklarında tahkikat sonucu görevlerine son verilmiş olanlar hariç olmak üzere);
Bu görevde bulunduklarına dair Mahalli İdarelerden alacakları yazı.
EMEKLİ KAMU GÖREVLİSİ SİLAH TAŞIMA RUHSATI
SİLAH RUHSATLARININ SÜRELERİ
Taşıma ve bulundurma ruhsatları onay tarihinden itibaren beş yıl için geçerli olup, yenileme harcı alınmak şartıyla, her beş yılda bir yenilenir. Sürenin sona ermesinden bir ay önce tebligat için gerekli işlemler başlatılır. Zabıtaca doğrudan veya 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılacak yazılı tebligattan itibaren altı ay içinde ruhsatlarını mevcut durumlarına göre taşıma veya bulundurma ruhsatı olarak yeniletmeyenlerin o silaha ait ruhsatı iptal edilerek, bu Yönetmelik hükümlerine göre devri sağlanır.
Silah taşıma ve bulundurma ruhsatları verildiği tarihten itibaren beş yıl geçerli olup, yenileme harcı alınmak üzere her beş yılda bir yenilenmektedir. Ruhsat süreleri sona eren ruhsat sahiplerine, bir ay önceden tebligat işlemlerine başlanılmakta ve yapılan tebligat tarihi itibarıyla 6 ay içerisinde ruhsatlarını mevcut durumlarına göre yeniletmeyenlerin ruhsatı iptal edilerek devri sağlanmaktadır. Bu şekilde ruhsatı iptal edilen silah, hiçbir şekilde aynı şahıs adına yeniden ruhsata bağlanamaz. Yeni ruhsatın geçerlilik süresi, önceki ruhsata ait sürenin bittiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Süresi biten taşıma ruhsatı, yenisi verilinceye kadar bulundurma ruhsatı yerine geçerlidir. Kamu görevlilerine verilen ruhsatlar görevlilerin görevleri süresince geçerli olup her beş yılda görevleri araştırılmakta, herhangi bir sebeple görevlerinden ayrılanların tespiti halinde 6 ay içerisinde ruhsatı veren makama bildirmeyenlerin ruhsatları iptal edilerek silahın devri sağlanmaktadır ayrıca yine kendilerine emekli kamu görevlisi silah taşıma ruhsatı verilmekte olan ve kanunun 7. maddesinde geçen görevlilere verilen ruhsatlarda süre kaydı aranmamakta olup, bunların silah taşıma ya da bulundurma şartlarını koruyup korumadıkları hususunda her beş yılda bir araştırma yapılmakta olup, kanunda sayılmadığı halde yönetmeliğin 10. maddesinde geçen emeklilere verilen ruhsatlar ise 5 yıl geçerli olup her beş yılda bir yenileme harcı alınmak üzere ruhsatlarını yeniletmeleri gerekmektedir.
SİLAH TAŞIMA VE BULUNDURMAYI ENGELLEYEN HALLER
91/1779 karar sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında yönetmeliğin 16. maddesi gereği aşağıda belirtilen hallere giren kimselere hiçbir şekilde silah ve mermileri taşıma ya da bulundurma izni verilmez. verilmiş ruhsatlar iptal edilir.
a) Ateşli silahla işlenen cürümlerden hükümlü bulunanlar.
b) Ruhsatlı silahıyla suç işleyenler veya silahın muhafazasındaki ihmal ve kusuru neticesi başkaları tarafından bir suç işlenmesine veya intihar ya da intihara teşebbüs edilmesine neden olanlar,
c) Haklarında Türk Ceza Kanununun 119' uncu maddesinin uygulanması nedeniyle kamu davası açılmamış olsa bile, zorunlu olmadığı halde meskûn bir mahalde veya civarında ya da umuma mahsus yol üzerinde veya bu yola doğru silah atanlar ile bu suçların birinden mahkûm olanlar,
d) Taksirli suçlar hariç bir yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûm olanlar ile zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla her türlü kaçakçılık, kara para aklama, hayali ihracat, elektronik alet ve cihazlarla işlenen suçlar, resmi ihale ve satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik, anarşik, terör ve benzeri yaygın şiddet eylemlerine katılma ve bu gibi fiilleri tahrik ve teşvik suçlarından birinden hüküm giymiş olanlar,
e) Taksirle işlenenler hariç değişik zamanlarda işlediği aynı veya farklı türden ikiden fazla suçtan dolayı hapis veya ağır hapis ve/veya ağır para cezasına mahkum olanlar,
f) Uyuşturucu ve psikotrop maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç etme ya da bu fiillere teşebbüs etme, satma, satışa arz etme, satın alma, bulundurma, herhangi bir şekilde başkasına devretme veya devralma, sevk veya nakletme, alınıp satılmasına veya devrine ya da her ne suretle olursa olsun tedarikine vasıta olma suçlarından biriyle mahkum olanlar,
g) Ruhsatlı silahını geçici de olsa başkalarına verdikleri için hüküm giyenler,
h) (Danıştay 10. Dairesinin 27.03.2003 tarih ve Esas No:2001/2044, Karar No: 2003/1135 Sayılı kararı ile (h) bendinin iptaline karar verilmiştir.)
i) Kanunun 4' üncü maddesinde yazılı silahlardan birini kullanmak suretiyle suç işleyen ve bu suçtan dolayı hapis ve/veya ağır para cezasına mahkum olanlar,
j) Ruhsatların veriliş nedenleri ortadan kalktığı halde durumu ruhsatı veren makama altı ay içinde bildirmeyen ruhsat sahipleri,
k) Kanunun Ek 1 inci maddesinde belirtilen ateşli silah taşınması yasak yerlerde silah taşıyanlar,
l) Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü demirbaşına kayıtlı silahları amacı dışında kullananlar,
m) Mahkeme kararı ile ya da haklarında verilen mahkumiyet kararının sonucu olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinden tard veya ihraç edilenler, rütbesinin geri alınmasına hükmolunanlar ile 926 sayılı Kanunun 50' inci maddesinin (c ) bendi, 3269 sayılı Kanunun 16' ncı maddesinin üçüncü fıkrası ve 3466 sayılı Kanunun 15' nci maddesi uyarınca disiplinsizlik veya ahlaki durum sebebiyle ayırma işlemine tabe tutulanlar, 3269 sayılı Kanunun 12' nci maddesi uyanıca ilişikleri kesilenler veya 1402 sayılı Kanunun 2' inci maddesi gereğince emekli edilenler.
m) Kısıtlı olanlar ile kamu hizmetinden yasaklılar,
n) Akıl hastası veya psikolojik ve nörolojik rahatsızlıkları olanlar,
ö) 6831 sayılı Orman Kanununa muhalefet suçundan dolayı altı aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûm olanlar,
p) 21 yaşını bitirmemiş olanlar.