SİLAH RUHSAT İŞLEMLERİ
    Genel Bilgiler
    6136 sayılı kanun uygulanmasına ilişkin 99/12448 sayılı yönetmelik hükümlerine göre, ikamet yeri esasına göre Jandarma mıntıkasında ikamet edenlere 01 MART 2000 tarihinden itibaren silah ruhsatı verme işlemleri JANDARMA BİRİMLERİNCE yürütülmeye başlanmıştır.
    Yalova il sınırları içerisinde Jandarma sorumluluk alanında ikamet eden herkes aşağıdaki belgelerle İL JANDARMA KOMUTANLIĞI'NA müracaat edebililer.

Bulundurma Ruhsatı İçin: 91/1779 karar sayılı yönetmeliğin 16'ncı maddesince Silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, 21 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı meskende veya işyerinde bulundurma amacı ile bulundurma ruhsatlı silah satın alabilir.

Taşıma Ruhsatı İçin; 91/1779 Karar Sayılı Ateşli silahlar, Bıçaklar ve Diğer aletler hakkında yönetmelik ve uygulama,esaslarının 7'nci ve 9'ncu maddesinin ilgili hükümleri gereğince 21 yaşını doldurmuş İçişleri Bakanlığının belirlemiş olduğu normlara haiz olan her Türk vatandaşı taşıma ruhsatı alabilir.

Vefat Halinde Yapılacak İşlemler :Taşıma yada bulundurma ruhsatı verilen kişilerin vefatı halinde,Bu kişilere ait silahın, mirasçıların tümünün muvafakati ile aralarında birine kanuni bir engel hali yok ise devri sağlanır. Mirasçıların aralarında anlaşmamaları halinde Vali bu hususta verilecek yargı kararına geçerli olmak üzere silahını mirasçılardan birinin adına geçici olarak ruhsata bağlayabilir.

Kamu Görevlisi Taşıma Ruhsatı: 91/1779 Karar sayılı yönetmeğin 8'nci maddesine haiz olan kamu görevlileri edindikleri zati veya demirbaş silahları görev belgesini ve müracaatta istenen belgeleri getirmek şartı ile kamu görevlisi taşıma ruhsatı alır. Almış olduğu ruhsata Harç alınmaz.

Silah Ruhsatı Almak İçin Gerekli Olan Belgeler; İl Jandarma Komutanlığına  hitaben yazılmış Dilekçe Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, İkametgah ilmühaberi, 5 adet vesikalık fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş olacak) yetkili makamdan alınmış resimli ve mühürlü görev belgesi. (kamu görevlileri için) Emekli onay belgesi (emekli kamu görevlileri için) Malulen emekli olanlardan maluliyet sebebini gösteren sağlık kurulu raporu, (emekli kamu görevlileri için) zati demirbaş silahını ruhsata bağlatanlardan ilgili kurumca düzenlenmiş silah satış senedi aslı. (emekli kamu görevlileri için) işyerinde bulundurmak isteyenler için ayrıca işyerinin vergi levhasının vergi dairesinden veya noterden tasdikli bir örneği (işyerinde bulundurma ruhsatı için) avlanma ruhsatı (avcılık belgesi) noter tasdikli sureti. (yivli av ve spor silahları için) Gençlik ve Spor Gn. Md.lüğünden alınmış amatör sporcu lisansı. (yivli av ve spor silahları için İl J.K.lığında tanzim edilecek silah ruhsat formu ile bizzat müracaat etmeleri gerekmektedir. Diğer meslek mensubu olanlardan istenen diğer belgeler alt bentlerde belirtilmiştir.

Silah Ruhsatı Olanların Bilmesi ve Uyması Gereken Kurallar Nelerdir;

Tanzim edilen ruhsatlar Valilik Makamının onayını müteakip (5) yıl süre için geçerlidir. Ruhsatını yeniletenler için süre; eski     ruhsatının bitim tarihinden itibaren başlar. Ruhsat bitim tarihinden itibaren (6) ay içerisinde ruhsatın yenilenmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde ruhsatını yeniletmeyenlerin ruhsatları iptal edilerek silahlarını bir başkasına devir etmeleri gerekmektedir. Ruhsatlı silahlar geçici de olsa bir başkasına verilemez, silah ruhsatı verilmesini engelleyen hallerden birine girdiği veya silahıyla ilgili adli bir olaya karıştığı takdirde ruhsatı veren makama bildirilmelidir, bulundurma ruhsatında yazılı olan iş veya ikamet adresinin değişmesi veya silahını tamir yada atış yapmak amacıyla poligona götüreceği zaman silah nakil belgesi alınması zorunludur. Nakil belgesinde belirtilen gün ve saat haricinde silahını üzerinde taşıyamaz,
Nakil belgesi için : Valilik Makamına (İl J.K.lığına) Yazılmış dilekçe , ( Hangi tarihler ve saatler arasında silahın götürüleceği belirtilerek) 2 adet vesikalık fotoğraf ve Silah ruhsatı ile birlikte  müracaat edilir.

   Bulundurma ruhsatlı silahın üzerinde taşınması halinde şahıs hakkında ruhsatsız silah taşıma suçundan adli işlem yapılır.

   Motorlu veya motorsuz araçlar mesken sayılmamaktadır. Bu nedenle bulundurma ruhsatı ile tabanca taşınmaz.

   Göreviyle veya işiyle ilgili olarak silah ruhsatı alanlar; ruhsatın veriliş sebepleri ortadan kalktığında (6) ay içerisinde durumunu belgesiyle birlikte ruhsat veren makama bildirmek zorundadırlar.

   Demirbaş silah için yönetmelikte belirtilen koşullar içerisinde taşıma ruhsatı alanlar; silahını ruhsatında belirtilen koşullar dışında taşıyamayacağı, taşıdığı takdirde ruhsatsız silah taşıma suçundan adli işlem yapılır.

   Duruşmalarda, mahkeme salonlarında, hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde, ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde,

     Öğrencilerin toplu olarak oturdukları yurtlarda, eğitim ve öğretim kurumlarında siyasi partilerin açık hava ve kapalı yer toplantılarında, izinli veya izinsiz yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde,

     Sendikalarda, derneklerde veya bunlara yönetim ve yapı olarak doğrudan doğruya bağlantılı olan yerlerde veya bunların toplantı ve kongrelerinde, her türlü spor karşılaşma veya yarışmalarının yapıldığı y erlerde, kanuna uygun veya kanuna aykırı olarak grev ve lokavt yapılmakta olan iş yerlerinde,

TBMM ana binaları ile meclis başkanlığınca belirtilen yerlerde silah taşınamayacağı aksi takdirde yasal işlem yapılır. (Belirtilen yerlerde resmi görevli olarak bulunanlar hariç) her taşıma ve bulundurma ruhsatların yıllık mermi istihkakı 200 adettir. Bulundurma ve taşıma ruhsatın harcı Maliye Bakanlığınca tespit edilir.

Silah Nasıl Temin Edilir;

  Yapılacak araştırma  neticesinde silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayanlara yeni silah satın almak  için silah satın alma yetki belgesi tanzim edilir. Silah sahibi MKE kurumundan silahını bizzat alır.  60 gün içerisinde İl J.K.lığı Ruhsatlar Ks.na müracaat etmesi gerekmektedir.

   Bir başkasında bulunan silahı devir yoluyla almak isteyenler için noter istek belgesi tanzim edilerek noter satışı yapmaları sağlanır. (Müracaat sırasında silahını devir edecek olan şahıs ve devir alacak olan şahıs karşılıklı dilekçe vermesi gerekir.

   Hatıra Silahlara Ruhsat Verilmesi :1923 Yılından önce yapıldığı beyan edilerek süresinde müracaat edilen hatıra silahlarda, nitelik tespiti polis ve Jandarma Laboratuarlarınca yapılır. 1923 yılı bu yıldan önce imal edildiği Jandarma Laboratuarlarınca belirtilen ateşli silah, bıçak, kılıçlara ruhsat verilir hatıra silahlar hiçbir suretle devri veya satışı yapılamaz.

Antika Silahlar : Kriminal  Jandarma Laboratuarlarınca antika silah olduğu tespit edilen silahlar ruhsata bağlanabilir bu silahlara sadece bulundurma ruhsatı verilir. Antika  silahları teşhir, gösteri ve benzeri amaçlarla nakletmek için 91/1779 karar sayılı yönetmelik hükümleri çerçevesinde mülki amirden nakil aracını ve süresini belirten silah nakil belgesinin alınması zorunludur.




SİLAH RUHSAT İŞLEMLERİ
TABANCA/YİVLİ AV TÜFEĞİ/SES VE GAZ FİŞ.TABANCASI/YİVSİZ TÜFEK
5729 sayılı Ses ve Gaz fişeği atabilen Silahlar Hakkında Kanun, 12/02/2008 tarihli ve 26785 sayılı Resmi Gazete'de, Kanun'un uygulanmasını gösteren Ses ve Gaz Fişeği Atabilen silahlar hakkında Yönetmelik.
Bildirim Belgesi (KURU SIKITABANCA İÇİN)

        MADDE 8 - (1) Ses ve gaz fişeği atabilen silâhları elinde bulunduranlar ile yeni devir veya satın alan şahıslar bulundukları yer mülkî amirliğinden havaleli bir dilekçe ve ekinde yer alan adli sicil belgesi ile birlikte kolluk birimine müracaat eder. Müracaat edilen kolluk birimince her ses ve gaz fişeği atabilen silâh için Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silâh Bildirim Belgesi düzenlenir. İkamet yeri değişikliklerinde her hangi bir ek bildirimde bulunulmaz.

    Bildirimde bulunan şahsın, ses ve gaz fişeği atabilen silâhını devretmesi durumunda, aralarında Devir Sözleşmesi düzenlenir. Devir alan şahıs birinci fıkradaki usule göre bildirimde bulunur. Silâhı devredenler ise bildirimde bulundukları mülkî amirliğe bizzat veya yazılı olarak postayla Devir Sözleşmesi ile bildirimde bulunmaları halinde üzerlerinde kayıtlı görünen silâhın düşümü sağlanır. Kanunda belirtilen bir aylık bildirim süresi içerisinde birinci fıkradaki usule göre mülkî amirliğe başvuranlardan durumu ses ve gaz fişeği atabilen silâh edinmeye uygun olmadığı anlaşılanların silâhının mülkiyeti kamuya geçirilerek ses ve gaz fişeği atabilen silâhı satan şahıs hakkında Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen hükümlere göre işlem yapılır.
Kanunda bildirim için verilen bir aylık süre fatura veya devir sözleşmesinin düzenlendiği tarihten itibaren başlar.
5729 SAYILI KANUN HÜKÜMLERİNE GÖRE SATIŞI YAPILAN
SİLAHLARA AİT YASAL UYARI

1. Bu silahı satın veya devir alanların bir ay içerisinde adli sicil belgesi ile birlikte mülkî amirliğe müracaat etmesi zorunludur.     2. Bu silahın taşınması yasaktır.     3. Bu silah her an kullanıma elverişli olmayacak ve kolay ulaşılamayacak şekilde, boş olarak kutu içerisinde nakledilebilir.  4. Bu silah Ateşli silahlarla işlenen veya 6136 sayılı Kanun kapsamına giren suçlardan dolayı hükümlü bulunanlar ile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olanlara satılamaz.  5. Bu silah 18 yaşından küçüklere satılamaz.  6. Silah üzerinde tadilat yapmak yasaktır.
  
BİLDİRİM BELGESİ ALMAK İÇİN İSTENEN BELGELER:
-DİLEKÇE  (Yalova İl Valiliğince İl Jan.K.lığına havale edilmiş, adres ve telefon numaraları yazılmış)         
-C.SAVCILIĞINDAN SABIKA  VE ARŞİV KAYDI
-DÖRT ADET FOTOĞRAF.
-NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ.
-FATURA

Tasarım Yalova İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılmaktadır.
2521 SAYILI AVDA VE SPORDA KULLANILAN TÜFEKLER, NİŞAN TABANCALARI VE AV BIÇAKLARININ YAPIMI, ALIMI, SATIMI VE BULUNDURULMASINA DAİR KANUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK
Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi: 2521 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi gereğince illerin merkez ilçelerinde valiler, ilçelerde
Kaymakamlarca verilir.

İlk defa Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi almak isteyenlerin; 
1- T.C. Kimlik Numarası beyanı,
2- Sabıka kaydına ilişkin yazılı beyanı,
3- Silah taşımasına engel halinin bulunup bulunmadığını gösteren sağlık raporu,
4- İki adet fotoğraf,

Ekleyecekleri dilekçeleri ile yerleşim yerinin bağlı bulunduğu valilik veya kaymakamlığına başvurmaları halinde yivsiz tüfek ruhsatnamesi harcının ödenmiş olması kaydıyla, verildiği tarihten geçerli olmak üzere 5 yıl süreli yivsiz tüfek ruhsatnamesi düzenlenir. Bu belge tüfek sahibine, bulundurma ve meskûn mahaller dışında kırsal alanda taşıma yetkisi sağlar. Söz konusu tüfeklerin köy, kasaba veya şehir içinde boş olarak torba veya kılıf içerisinde ya da araçların bagajında taşınıp nakledilmesi zorunludur. Ruhsatnamenin yenilenmesi için 5 yıllık yivsiz tüfek ruhsatnamesi harcının ödendiğine ilişkin belge ile birinci fıkranın (b) bendinin (1), (2), (3) ve (4) numaralı alt bentlerinde yer alan belgeler istenir.5 yıllık ruhsatname harcının ödendiğini kanıtlayan harç tahsil makbuzunun ibrazı halinde kendisine yivsiz tüfek ruhsatnamesi verilir veya mevcut ruhsatnamesi yenilenir.
Av Tüfeklerinin Devri:

MADDE 12 -(Değişik:22.04.2009-27208/ 7. Madde)  Bu Yönetmelik hükümlerine göre yivsiz tüfek ruhsatnamesi alan kişiler bu belgelerde kayıtlı yivsiz av tüfeklerini sadece yivsiz tüfek ruhsatnamesi olan kişilere satabilir veya hibe yoluyla devredebilir. Devreden ve devralan kişiler en geç bir ay içinde ruhsatname düzenleyen makamlara başvurarak devrettikleri tüfeği belgelerinden sildirmek ve devraldıkları tüfeği belgelerine işletmek zorundadır. Kişiler arasında bu şekilde yapılan devir işlemlerinde başkaca belge aranmaz.  

Yivsiz Av Tüfeği Satın Alma: MADDE 13 - (Değişik:22.04.2009-27208/ 8. Madde)  Yivsiz av tüfeği satın almak isteyenler müracaatlarını mahalli mülki amirliklere yapar. Bu Yönetmelik hükümlerine göre av tüfeği taşıma ve bulundurmalarında engel bulunmayanlara mahalli mülki amirliklerce yivsiz tüfek ruhsatnamesi düzenlenir. Bu silahları satın almak isteyenler silah imal eden ya da satan kişi ve kuruluşlardan yivsiz tüfek satın alma belgesi ile bu silahları satın alabilir. Bu şekilde satın alınan av tüfeklerinin en geç bir ay içerisinde belgenin alındığı makama müracaatla cins, marka, çap ve seri numarasının kaydettirilmesi zorunludur. Ruhsatname üzerine tüfeklerin kaydedilmesi işlemi esnasında tüfeklerin görülerek tespitinin yapılması esastır.

6136 sayılı Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun ve bu Kanunun uygulamasına ilişkin 91/1779 Karar Sayılı Yönetmelik

SİLAH RUHSAT ÇEŞİTLERİ
1- Silah Taşıma Ruhsatı
   Can güvenliği nedeniyle taşıma ruhsatı
   Mesleği nedeniyle taşıma ruhsatı
   Kamu görevlisi olması nedeniyle taşıma ruhsatı
   Emekli kamu görevlisi olması nedeniyle taşıma ruhsatı

2- Bulundurma Ruhsatı
   Meskende bulundurma ruhsatı
   İşyerinde bulundurma ruhsatı

3- Yivli av tüfeği bulundurma ruhsatı

4- Yivli av tüfeği taşıma ruhsatı

SİLAH BULUNDURMA VE TAŞIMA RUHSATI İÇİN İSTENECEK BELGELER
Tüm silah Ruhsatları İçin 21 yaşını doldurmak gerekli olup,
Silah Taşıma Ruhsatı İçin istenen genel belgeler;
Silah taşıma veya bulundurma ruhsatı talep eden herkes, ikamet ettiği yer valiliğine (yetki devri yapılmış ise Kaymakamlığa) aşağıda belirtilen belgelerle müracaat ederler.
   1- İl Jandarma Komutanlığına Valilik havaleli hitaben yazılmış dilekçe. ( Dilekçede açık bir şekilde ne iş yapıldığı, ruhsat talep eden kişinin unvanı, silahı nereden alacağı, Örn: M.K.E. Kurumundan veya bir başka şahıstan )
   2- Nüfus cüzdanı aslı ve sureti. (Nüfus cüzdanı aslı mürecaat esnasında aranacak, diğer belgelerle birlikte karşılaştırma yapıldıktan sonra ilgiliye iade edilecektir. Nüfus cüzdanında vatandaşlık numarası bulunmayanlardan vatandaşlık numarası istenecektir.),
   3- 4 adet renkli fotoğraf.
   4- Silah ruhsatı istek formu.
   5- Adli sicil ve arşiv kaydı.
   6- Doktor raporu. (Devlet hastanesi veya Vakıf Hastanesinden alınmış)

İşyerinde bulundurma ruhsatı talep edenlerden yukarıda belirtilen belgelere ilaveten işyeri ruhsatı ile ortaklık veya şirket söz konusu ise yetkili kurul kararı veya muvafakat talep edilecektir. Yetkili idarelerce ruhsatlandırılmış kahvehane, lokanta, içkili restoran, bar, pavyon gibi yerlerde işyerinde bulundurma ruhsatı talep eden kişiler hakkında, bu yerlerin nitelikleri itibariyle umuma açık oluşları ile işyerinin fiziki özellikleri dikkate alınarak, gerekli görülmesi halinde ilgili kurumların da görüşüne başvurularak ruhsat vermeye yetkili yer mülki amirliğince mahallinde sonuçlandırılacaktır. Bulundurma ruhsatı talep eden taşıma yetkisine haiz kamu görevlilerinden de ikametgâh belgesi istenecektir.
Silah ruhsatı için gerekli belgelerden fotokopi olarak kabul edilenlerin asılları görülerek onaylanacaktır.
Silah Bulundurma Ruhsatı İçin istenen genel belgeler;
   1- İl Jandarma Komutanlığına Valilik havaleli hitaben yazılmış dilekçe ( Dilekçede açık bir şekilde ne iş yapıldığı, ruhsat talep eden kişinin unvanı, silahı nereden alacağı, Örn: M.K.E. Kurumundan veya bir başka şahıstan )
   2- Nüfus cüzdanı aslı ve sureti. 
   3- 4 adet renkli fotoğraf
   4- Silah ruhsatı istek formu.
   5- Adli sicil ve arşiv kaydı.
   6- Doktor raporu. (Devlet hastanesi veya Vakıf Hastanesinden alınmış)
   7- İş yeri için bulundurma olacak ise (Silahın bulundurulacağı iş yerine ait Vergi levhası fotokopisi)





SİLAH TAŞIMA RUHSATLARI İÇİN İSTENEN BELGELER HARİCİNDE;
Can güvenliğinden dolayı alınacak olan silah ruhsatı için; Can güvenliğinin tehlikede olduğu veya olacağı gerekçesini açıkça belirten İl Jandarma Komutanlığına Valilik havaleli hitaben yazılmış dilekçe.
Tüm Şirketlerin Müracaatlarında İstenilen Belgeler:
   1- İl Jandarma Komutanlığına Valilik havaleli hitaben yazılmış dilekçe ( Dilekçede açık bir şekilde ne iş yapıldığı, ruhsat talep eden kişinin unvanı, silahı nereden alacağı, Örn: M.K.E. Kurumundan)
   2-Şirketin kuruluşunu ve hisseleri gösterir Ticaret Sicil Gazetesi
   3-Şirket kuruluşu ile şu andaki faaliyet gösterdiği adresi arasındaki değişiklik var ise bu kararla ilgili olarak yayınlanan Ticaret Sicil Gazetesi
   4-Şirketin unvan değişikliği var ise bu kararın yayınlandığı Ticaret Sicil Gazetesi
   5-Şirket Ana Sözleşmesinin yayınlandığı Ticaret Sicil Gazetesi
   6-Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerine ait İmza Sirküleri ( Anonim Şirketlerde)
   7-Şirket ortaklarına ait İmza Sirküleri ( Limited Şirketlerde)
   8-Yönetim ( Ortaklar ) Kurulu Kararı
   9-Vergi Dairesi yazısı ( En son yıl tahakkuk ettirilmiş olacak)
   10-Ticaret Odası faaliyet belgesi
   11-Yerleşim yer belgesi
   12-Nüfus Cüzdan Sureti 
   13-Nüfus Cüzdan Fotokopisi 
   14-Son bir yıl içinde çekilmiş 5 adet Fotoğraf
   15-Ruhsatlı birinden devir alınması halinde devir alınacak silahın ruhsatının fotokopisi
   16-Sigortalı işçi sayısından dolayı taşıma ruhsatı alacak olanlar 12 ay geriye gidilerek en az 50 işçi için her ay 30 ar günden bir yıl içinde toplam 18.000 gün prim ödendiğinin Sosyal Sigortalar Kurumundan alınacak belge ile tespit edilecektir.
Kamu Görevlilerinden Taşıma Ruhsatı Almak İsteyenlerden;
Görev Belgesi (Çalıştığı Birimden)
(Vali, Kaymakam, Hakim, Cumhuriyet Başsavcısı, Cumhuriyet  Savcı, Polis. MİT Mensuplarından  Cumhuriyet Savcılığından alınacak sabıka kayıt belgesi, ikametgâh ilmühaberi, Dr. Raporu istenmez)     

Emekli Kamu Görevlilerinden Taşıma Ruhsatı Almak İsteyenlerden genel belgeler dışında;
Emeklilik Onayı,  (Cumhuriyet Savcılığından alınacak sabıka kayıt belgesi istenmez).

Taşıma ruhsatı talep edenlerden görev belgesi; kamu görevlilerinin çalıştıkları kurumların mevzuatına göre yetkili birim amiri tarafından imzalanmış, mühürlü, tarih ve sayılı olacaktır. Belge tarihi ile müracaat tarihi arasındaki sürenin 30 günü geçmemiş olmasına dikkat edilecektir.

YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE GÖRE SİLAH TAŞIMA RUHSATI ALMAK İSTEYENLERDEN;
İSTENEN GENEL BELGELER DIŞINDA
Belediye Başkanı ve İl Genel Meclisi Üyelerinden;  
Bu görevi yaptıklarına dair ilgili kurumdan  alacakları yazı, 
Sarı Basın Kartı Sahibi Basın Mensuplarından;
Sarı basın kartı sahibi olduklarına dair Basın Yayın  ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden alınacak resmi yazı,  sarı basın kartı fotokopisi
Sarraf ve Kuyumculardan;  
Ticaret ve Sanayi Odasından yazı ile yaptıkları işten dolayı vergi mükellefi olduklarını gösterir vergi dairesi yazısı.

Pilotlardan;
Hava yolu nakliye pilotu lisansına sahip yolcu  ve para taşımacılığında görevli olduklarına  dair kurumlarından alacakları yazı,  
Büyük Toprak Sahiplerinden;
Arazi sahibi olduklarına dair vergi dairesinden alınacak vergi kayıt belgesi (Gerçek usulde vergilendirmeye tabi olduğuna dair),  Ziraat odasından veya Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerinden alınacak üretici belgesi,  Sahip oldukları toprak miktarını gösterir  Tapu Müdürlüğünden yazı. 
Büyük Sürü Sahiplerinden;
Sürü sahibi olduklarına dair küçük veya büyükbaş hayvan sayısını gösterir Vergi Dairesinden alınıcak vergi kayıt belgesi (Gerçek usulde vergilendirmeye tabi olduğuna dair),  Ziraat odasından veya Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerinden alınacak üretici belgesi,
Müteahhitlerden;
Müteahhitlikten dolayı vergi mükellefi olunduğuna dair vergi dairesi yazısı, Yaptıkları faaliyetleri ile ilgili iş durum belgesi veya iş bitirme belgesi, Ortaklık veya şirket söz konusu ise bu durumu gösterir Ticaret sicil gazetesi ile bu işten sorumlu ortaklardan iki kişiyi geçmeyecek şekilde kimlerin ruhsat istediğine dair yetkili kurul kararı 

Akaryakıt Bayilerinden;
İlgi  kurum ile yaptıkları sözleşmenin onaylı örneği, vergi mükellefi olunduğuna dair vergi dairesi yazısı,  Ortaklık veya şirket söz konusu ise bu durumu gösterir Ticaret sicil gazetesi ile bu işten sorumlu ortaklardan iki kişiyi geçmeyecek şekilde kimlerin ruhsat istediğine dair yetkili kurul kararı 

Arıcılardan;
Meskun yerler dışında en az 100 adet fenni arılı kovan ile gezginci olarak bilfiil arıcılık yapan yetiştiricilerden ; 
Ziraat odasından veya Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerinden alınacak Çiftçi belgesi, Kovan adedini belirtir Tarım İl veya İlçe Müdürlüğünden yazı, 100 Adet fenni arılı kovandan bir yılda elde edilen asgari miktar olan (1 kovan=20 kg x 100=2000 kg ürünün satış karşılığı olan Müstahsil Makbuzu (en fazla 12 ay öncesine ait olacak)
Avukatlar ve Noterlerden;
Avukatların bağlı oldukları Barodan alacakları üyelik belgesi, Noterlerden Adalet Bakanlığınca verilen Noterlik Belgesi. 
Can Güvenliği Olmadığından Dolayı Taşıma Ruhsatı Almak İsteyenlerden;  
Valiliğin verdiği emirle yapılan yeterli ve sağlıklı araştırma ve soruşturma sonunda zabıtaca düzenlenen "hayatının her an harici ve ciddi bir tehlikeye maruz bulunduğu ve şahsın durumu itibariyle alınacak bütün tedbirlere rağmen her zaman ve yeterince korunmasının mümkün olmadığını" kanıtlayan belge.
Yivli Spor Silahı Ruhsatı Almak İsteyenlerden;
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nden alınacak Sporcu Lisansı.  (Yivli spor tüfek ve tabancası olarak kayıtlı bulunan bütün silahlara bulundurma ruhsatı verilir. Bu silahlar, atış poligonlarında veya atış müsabakaları ve antrenmanlarında ancak ruhsatı ile birlikte amatör lisansı beraberinde olmak şartıyla kullanılabilir).

YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE GÖRE SİLAH TAŞIMA RUHSATI ALABİLECEK MESLEK MENSUPLARINDAN;
Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ziraat Odaları ve Ticaret Borsalarında görevli meclis üyelerinden;  
Halen bu görevi sürdürdüklerine dair bağlı bulundukları odadan alacakları yazı ve seçim tutanağı.  
Dövize ilişkin işlemler yapmaya yetkili müesseselerin sahiplerinden; 
Yapmış oldukları işten dolayı Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı  Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü'nden alacakları yetkili müessese olduklarını gösterir belge.

          507 Sayılı Kanuna göre kurulmuş  olan birlik,  federasyon ve konfederasyon başkanları ile genel kurul üyelerinden; 
Birlik,  federasyon ve konfederasyon başkanlarından, Yönetim kurullarından alacakları yazı, genel  kurul  üyelerinden, seçildikleri birlik,  federasyon veya konfederasyon yönetim kurulu başkan ve genel sekreterinin imzasıyla verilen çift imzalı genel kurul üyelik belgesi.

Köy ve mahalle muhtarlarından (istifa ederek ayrılanlar ile haklarında tahkikat sonucu görevlerine son verilmiş olanlar hariç olmak üzere); 

Bu görevde bulunduklarına dair Mahalli İdarelerden alacakları yazı.  

EMEKLİ KAMU GÖREVLİSİ SİLAH TAŞIMA RUHSATI
SİLAH RUHSATLARININ SÜRELERİ
Taşıma ve bulundurma ruhsatları onay tarihinden itibaren beş yıl için geçerli olup, yenileme harcı alınmak şartıyla, her beş yılda bir yenilenir. Sürenin sona ermesinden bir ay önce tebligat için gerekli işlemler başlatılır. Zabıtaca doğrudan veya 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılacak yazılı tebligattan itibaren altı ay içinde ruhsatlarını mevcut durumlarına göre taşıma veya bulundurma ruhsatı olarak yeniletmeyenlerin o silaha ait ruhsatı iptal edilerek, bu Yönetmelik hükümlerine göre devri sağlanır.
Silah taşıma ve bulundurma ruhsatları verildiği tarihten itibaren beş yıl geçerli olup, yenileme harcı alınmak üzere her beş yılda bir yenilenmektedir. Ruhsat süreleri sona eren ruhsat sahiplerine, bir ay önceden tebligat işlemlerine başlanılmakta ve yapılan tebligat tarihi itibarıyla 6 ay içerisinde ruhsatlarını mevcut durumlarına göre yeniletmeyenlerin ruhsatı iptal edilerek devri sağlanmaktadır. Bu şekilde ruhsatı iptal edilen silah, hiçbir şekilde aynı şahıs adına yeniden ruhsata bağlanamaz. Yeni ruhsatın geçerlilik süresi, önceki ruhsata ait sürenin bittiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Süresi biten taşıma ruhsatı, yenisi verilinceye kadar bulundurma ruhsatı yerine geçerlidir. Kamu görevlilerine verilen ruhsatlar görevlilerin görevleri süresince geçerli olup her beş yılda görevleri araştırılmakta, herhangi bir sebeple görevlerinden ayrılanların tespiti halinde 6 ay içerisinde ruhsatı veren makama bildirmeyenlerin ruhsatları iptal edilerek silahın devri sağlanmaktadır ayrıca yine kendilerine emekli kamu görevlisi silah taşıma ruhsatı verilmekte olan ve kanunun 7. maddesinde geçen görevlilere verilen ruhsatlarda süre kaydı aranmamakta olup, bunların silah taşıma ya da bulundurma şartlarını koruyup korumadıkları hususunda her beş yılda bir araştırma yapılmakta olup, kanunda sayılmadığı halde yönetmeliğin 10. maddesinde geçen emeklilere verilen ruhsatlar ise 5 yıl geçerli olup her beş yılda bir yenileme harcı alınmak üzere ruhsatlarını yeniletmeleri gerekmektedir.

SİLAH TAŞIMA VE BULUNDURMAYI ENGELLEYEN HALLER
    91/1779 karar sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında yönetmeliğin 16. maddesi gereği aşağıda belirtilen hallere giren kimselere hiçbir şekilde silah ve mermileri taşıma ya da bulundurma izni verilmez. verilmiş ruhsatlar iptal edilir.
a)  Ateşli silahla işlenen cürümlerden hükümlü bulunanlar.
b) Ruhsatlı silahıyla suç işleyenler veya silahın muhafazasındaki ihmal ve kusuru neticesi başkaları tarafından bir suç işlenmesine veya intihar ya da intihara teşebbüs edilmesine neden olanlar,
c)  Haklarında Türk Ceza Kanununun 119' uncu maddesinin uygulanması nedeniyle kamu davası açılmamış olsa bile, zorunlu olmadığı halde meskûn bir mahalde veya civarında ya da umuma mahsus yol üzerinde veya bu yola doğru silah atanlar ile bu suçların birinden mahkûm olanlar,
d) Taksirli suçlar hariç bir yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûm olanlar ile zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla her türlü kaçakçılık, kara para aklama, hayali ihracat, elektronik alet ve cihazlarla işlenen suçlar, resmi ihale ve satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik, anarşik, terör ve benzeri yaygın şiddet eylemlerine katılma ve bu gibi fiilleri tahrik ve teşvik suçlarından birinden hüküm giymiş olanlar,
e) Taksirle işlenenler hariç değişik zamanlarda işlediği aynı veya farklı türden ikiden fazla suçtan dolayı hapis veya ağır hapis ve/veya ağır para cezasına mahkum olanlar,
f) Uyuşturucu ve psikotrop maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç etme ya da bu fiillere teşebbüs etme, satma, satışa arz etme, satın alma, bulundurma, herhangi bir şekilde başkasına devretme veya devralma, sevk veya nakletme, alınıp satılmasına veya devrine ya da her ne suretle olursa olsun tedarikine vasıta olma suçlarından biriyle mahkum olanlar,
g) Ruhsatlı silahını geçici de olsa başkalarına verdikleri için hüküm giyenler,
h) (Danıştay 10. Dairesinin 27.03.2003 tarih ve Esas No:2001/2044, Karar No: 2003/1135 Sayılı kararı ile (h) bendinin iptaline karar verilmiştir.) 
i) Kanunun 4' üncü maddesinde yazılı silahlardan birini kullanmak suretiyle suç işleyen ve bu suçtan dolayı hapis ve/veya ağır para cezasına mahkum olanlar,
j) Ruhsatların veriliş nedenleri ortadan kalktığı halde durumu ruhsatı veren makama altı ay içinde bildirmeyen ruhsat sahipleri,
k) Kanunun Ek 1 inci maddesinde belirtilen ateşli silah taşınması yasak yerlerde silah taşıyanlar,
l) Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü demirbaşına kayıtlı silahları amacı dışında kullananlar,
m) Mahkeme kararı ile ya da haklarında verilen mahkumiyet kararının sonucu olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinden tard veya ihraç edilenler, rütbesinin geri alınmasına hükmolunanlar ile 926 sayılı Kanunun 50' inci maddesinin (c ) bendi, 3269 sayılı Kanunun 16' ncı maddesinin üçüncü fıkrası ve 3466 sayılı Kanunun 15' nci maddesi uyarınca disiplinsizlik veya ahlaki durum sebebiyle ayırma işlemine tabe tutulanlar, 3269 sayılı Kanunun 12' nci maddesi uyanıca ilişikleri kesilenler veya 1402 sayılı Kanunun 2' inci maddesi gereğince emekli edilenler.
m) Kısıtlı olanlar ile kamu hizmetinden yasaklılar,
n) Akıl hastası veya psikolojik ve nörolojik rahatsızlıkları olanlar,
ö) 6831 sayılı Orman Kanununa muhalefet suçundan dolayı altı aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûm olanlar,
p) 21 yaşını bitirmemiş olanlar.

SİLAH KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ALTIN KURALLAR

1-Görgülü insan tabancasını daima gizler.
2-Gücünü tabancasıyla özdeştirmez.
3-Her zaman her yerde ve her fırsatta tabancasını teşhir etmez.
4-Tabancasını vücut üzerinde taşıyor ise, dışarıdan bakıldığında belli olmayacak şekilde kamufle eder.
5-Sık bık tabancasından bahsetmez.
6-Tabancayla asla şaka yapmaz.
7-Özellikle kalabalık ortamlarda bakmak ve incelemek
8-Düğün ve festivallerde, özellikle spor karşılaşmaları sonrasında sevincini, bir ömür boyu başkalarının göz yaşı ve hüznüne, kendisinin ise pişmanlığına neden olur.
9-Tabancayı bir saldırı aracı olarak değil, bir savunma aracı olarak görür.
10-Tabancayı kullanmayı en son seçenek olarak düşünür.
11-Evde ve iş yerinde herkesin ulaşabileceği, alabileceği yerlere tabancasını koymaz.
12-Etrafında kimse olmadığı bir yerde dahi kesinlikle havaya ateş etmez. Havadaki fişek çekirdeğinin yere düşerken canlı hedefe isabet ettiğinde onu öldürecek güçte olduğunu bilir.
13-Tabancasını her zaman bakımlı tutar.
14-Silahını emniyetli olarak nasıl kullanılacağı öğrenilmelidir. Emniyetli olarak nasıl kullanılacağını öğrenmeden hiç kimse silah kullanmamalıdır.
15-Silah sahipleri silah kullanımında ve muhafazasında asla aşırı güven duymamalıdırlar.
16-Silaha her zaman doluymuş gibi davranılmalıdır. Silah ele alındığında her zaman çok büyük özen gösterilmelidir.
17-Namlu ağzı her zaman emniyetli bir yöne tutulmalıdır. Bu özellikle silah doldurulurken, boşaltılırken ve sökülürken önemlidir.
18-Silah hiç bir zaman canlı bir hedefe yöneltilmemeli ve tetik düşürme gibi tehlikeli alışkanlıklar edinilmemelidir.
19-Silah kesinlikle şarjörü üzerinde ve dolu olarak saklanılmamalıdır. Fişek ve silah ayrı ayrı yerlerde bulundurulmalıdır.
20-Mutlak zaruret olmadıkça fişek yatağında fişek bırakılmamalıdır.
21-Silah ve mühimmatı çocukların rahatlıkla ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir.
22-Sökme, takma ve temizleme gibi işlemler etrafta kimsenin bulunmadığı boş alanlarda veya bir odada yapılmalıdır. 
23-Hiçbir zaman alkollü, uykusuz ve sinirli iken silah ele alınmamalı veya ulaşılabilecek yakınlıkta bulundurulmamalıdır.
24-Silah her ne amaçla olursa olsun dolu olarak bir başkasına verilmez. Şarjör çıkarılır, fişek yatağının boş olduğu tespit edildikten sonra verilebilir.
25-Silah ele alındığında veya kılıfına koyulurken mutlaka işaret parmağı tetik korkuluğu üzerinde tutulmalı kesinlikle tetiğe dokunulmamalıdır.
26-Silahı hiç bir zaman şeytan doldurmaz. Bunun için başkalarınca silahın kurcalanmamasına özen gösterilmelidir. 
27-Silahınıza uygun aksesuarlar kullanılmalı, kılıf ve kabze gibi aksesuarların silah ile uyumlu olduğundan ve emniyetine engel teşkil etmediğinden emin olunmalıdır.
28-Silahın emniyet sistemine veya teknik özelliklerine güvenilerek şakalaşma ve benzeri davranışlarda bulunulmamalıdır. Unutulmamalıdır ki silah şaka aracı değildir.
29-Silahın yere düşürülmemesine dikkat edilmesi, hem silahın korunması, hem de bir kazaya sebebiyet verilmemesi açısından önemlidir.
30-Özellikle düğün, eğlence yerleri gibi toplu halde bulunulan yerlerde silah konuşmanın odak noktası haline getirilmemelidir.
31-Küçük çocukların ve gençlerin bulunduğu ortamlarda silahı özendirici konuşmalardan, hal ve hareketlerden kaçınılmalı, onlara silahın tehlikeleri anlatılmalıdır.  

EN İYİ, EN GÜVENİLİR VE EN GÖRGÜLÜ ATICI, EMNİYET KURALLARINI BİLEN VE BU KURALLARI UYGULAYAN ATICIDIR...

Yalova İl Jandarma Komutanlığı Silah Ruhsat Şube Tel: (0226) 825.39.08/8147-8148