Valimiz Sayın Tuğba YILMAZ, Yalova Üniversitesinde gerçekleştirilen, “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamında, Yalova’da faaliyet gösteren sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalışma toplantısına katıldı.
Toplantıya Valimiz Sayın Tuğba YILMAZ’ın yanı sıra; Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat CEBECİ, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar DEMİREL, Belediye Başkanları, İl Müdürleri, Yalova Üniversitesi Akademisyenleri, kamu kuruluşlarının ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.
Üniversite ve sanayi işbirliği konusunda önemli bir adım olan çalışma toplantısı; Yükseköğretim Kurulu ve Kalkınma Bakanlığı’nın işbirliğiyle hayata geçirilen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamında, Yalova Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Program kapsamında ihtisaslaşacağı alanları, “sağlık turizmi”, “bahçe ve süs bitkileri”, “gemi inşaatı” ve “kimya sanayii” olarak beyan eden Yalova Üniversitesi ile bu alanlarda faaliyet gösteren sektör temsilcilerini bir araya getirdi.
Toplantının Açılış konuşmasını yapan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat CEBECİ; Bilim ve iş dünyasının enerjilerini birleştirerek çalışması, gelişme ve kalkınmanın temelini oluşturmaktadır. Bu açıdan üniversite ile endüstriyel girişimin bir araya gelmesi ülke yararına değer üretmenin önünü açmaktadır. Sektör temsilcilerimizle hangi alanlarda işbirliği yapabileceğimizi ve sektörlerin de üniversiteye hem staj hem de istihdam anlamında nasıl katkı sağlayabileceği konularında fikir alışverişi yapmak istiyoruz. Bu konuları belirlerken masa başında fikir yürütmek yerine bölgesel kalkınmanın dinamizmi olan sektör temsilcilerimizin görüşlerini almayı önemsiyoruz. Çünkü sahaya inen, ülkenin geleceğine yön veren ve katkı sağlayan bir üniversite olmak istiyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından 5 pilot üniversitenin program kapsamına alınmasından sonra YÖK de 37 üniversite belirleyerek bir çağrıda bulundu. Bu 37 üniversiteden aralarında Yalova Üniversitesi’nin de bulunduğu 32 üniversite çağrıya olumlu cevap vererek ihtisaslaşmayı planladıkları alanları beyan etti. Biz Yalova Üniversitesi olarak bölgemizin gelişen sektörlerini dikkate alarak 4 alanda ihtisaslaşacağımızı söyledik. Buna ilişkin raporumuzu ve bu toplantıdan çıkacak sonuçları, 8 Haziran’da YÖK’e teslim edeceğiz. Bu raporları oluştururken sizlerin de görüşlerinizi önemsiyoruz” dedi.
Valimiz Sayın Tuğba YILMAZ toplantıda yaptığı konuşmada; “Ülkemizin üretim anlamında kalbi olan üç metropol şehrin ortasında bulunan ilimiz, tarım, turizm, sanayi ve eğitim altyapısıyla bu üç ilin, gücüne güç katacak bir potansiyele sahiptir. Genç bir üniversite olan Yalova Üniversitesi de bir taraftan kendisini toparlamaya çalışırken diğer taraftan YÖK’ün tasarrufu çerçevesinde geleceğine yönelik bir karar vermeye gayret ediyor. Eğitim camiasının da talep ettiği üzere öğrenci sayısını birden arttırmaktan ziyade doğru bölümleri açarak nitelikli bir şekilde ilerlemeliyiz. Bu açıdan Yalova Üniversitesi’nin de kendi yöresine katkıda bulunan bir rol üstlenmesi gerekiyor. İlimizde tek üniversitemiz var ve bu açıdan üniversitemize sahip çıkmalı ve gelişmesi için destek olmalıyız. Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) faaliyete geçmesiyle 50 bin yeni istihdamın önü açılacaktır. Yalova’da tarımdan sağlık turizmine, sanayiden süs bitkilerine kadar geniş bir yelpazede üretim yapılmaktadır. Yalova, coğrafi açıdan en küçük vilayet ve ilimizin yüzde 60’ı orman, yüzde 27’si ise tarım arazisinden oluşuyor. Bu açıdan sınırlı alanda sağladığımız katma değer büyük anlam ifade ediyor. Yalova’nın potansiyeli, ciddi yatırımların yapılmasıyla birlikte her geçen gün daha ileri bir noktaya gelecek. Özellikle OSB’lerin de faaliyete geçmesiyle beraber ilave 50 bin istihdam sağlanacak. Önümüzdeki aylarda bir OSB faaliyete geçecek. Diğer bir OSB, 2 yıl içinde üretim yapacak. Yerli otomobilin hayata geçirilmesiyle birlikte ona yan sanayi sağlayacak bir OSB daha olacak. Tarım, turizm, eğitim ve sanayi sektörlerine doğru yatırımlar yapıldığı takdirde Yalova, beklenin ötesinde bir gelişme gösterecek” dedi.
Yalova Üniversitesi’nin mevcut imkânları ve üniversite-sanayi işbirliği faaliyetlerine ilişkin yapılan sunumun ardından Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci moderatörlüğünde tartışma bölümüne geçilerek sektör temsilcilerinin görüşlerine yer verildi.
Sektör temsilcilerinin görüşlerinin ardından bir değerlendirme yapan Valimiz Sayın Tuğba YILMAZ; “Gerek Yalova Üniversitesi’nin fiziki altyapısını ve gerekse KYK tarafından öğrencilerimizin yurt ihtiyaçlarını tamamlayarak geçen zamanın telafisini yapmış olacağız. Yeni fakültelerin açılması konusunda sektör temsilcilerimizin fikirlerini önemsiyoruz. Yalova’daki iş kollarımızın pek çoğu ihracat yapan sektörler olduğu için yabancı dil bilen personel araması da çok doğal” dedi.